Plafondlamp met lightstrip

Aan het plafond wil ik indirecte verlichting. Hiervoor maak zal ik zelf iets maken om tegen het plafond te zetten.

Benodigdheden:

Plaat (MDF, dikte 5mm)Onderplaat van de lamp
Hout – latjesGebruikt voor spacing tussen plaat en plafond
HoutverfVerf, voor de kleur
HoutlijmOm de latjes op de plaat te lijmen
Yeelight LED lightstrip 1sDe verlichting
Magneet slotjesOm de lamp aan het plafond te bevestigen en gemakkelijk los te halen

Stappenplan

1Latjes zagen
De latjes heb ik in een rechthoek gezaagd, maar dan met een stukje schuine kanten. Dit is gedaan met een verstekbak, die ook hoeken kleiner dan 45 graden kan maken. Na het verlijmen van deze latjes op de plaat, zie je wat ik bedoel.
Ook is in een latje een doorgang gemaakt voor de ledstrip, daar de unit/stroom etc. binnen in de latjes gelegd wordt. Dit gat maken had ik op het oog gedaan, maar dit bleek te klein te zijn. Met een vijltje heb ik toen het gat op de juiste maat gemaakt.
2Latjes op de plaat lijmen
3Plaat op maat zagen
De plaat op maat zagen heb ik gedaan met een handcirkelzaag, langs een lat die ik tegen het frame gelegd heb. Hierdoor is de afstand van het frame tot de rand ca. 11 cm geworden rondom.
4Plaat en latjes schilderen
Dit heb ik met grondverf gedaan, om het wit te maken, zodat het licht beter uit zou komen. Later kan ik het eventueel nog met aflakken.
5Magneten bevestigen
Op deze manier dacht ik het geheel goed aan het plafond te bevestigen. Later bleek dit niet voldoende gewicht te kunnen dragen.
6Metaalplaatjes op plafond bevestigen
De plaatjes in het plafond schroeven…
7Lightstrip bevestigen
Vanuit het midden door het gat laten lopen en rondom laten gaan. Zoals je ziet kom ik net uit met 2 meter lightstrip.
8Electra
In het plafond heb ik een stopcontact gemaakt waar de stekker van de Yeelight LED lightstrip 1s in kon. Dit zit boven het plafond, en een stuk bedrading loopt naar onder. Mogelijk heeft de dikte hiervan ook een probleem veroorzaakt in de bevestiging.
9Lamp aan plafond bevestigen
De bedoeling was om dit te doen met magneten. Uiteindelijk heb ik 2 oogjes in het plafond gedraaid en 2 schroeven in het frame, die daarin vielen. Dit is de stevige oplossing.

Nu alles gemonteerd was, heb ik de zaken getest.

Hieronder zie je wat sfeerfoto’s. Dit is op volle sterkte. Ik vind de lichtopbrengst tegen vallen.

Je ziet trouwens ook een zelfde strip op de kast liggen, die naar boven schijnt., Die geeft wat mij betreft mooier licht (en is dezelfde strip, maar kan verder verlichten)

Eindconclusie

Voor deze opstelling geeft de Yeelight LED lightstrip 1s te weinig licht. Op zich is de methode om zo indirect licht te maken (onder een lat, met een ledstrip) wel goed te doen.

Je zou een soortgelijke constructie ook kunnen zien met bijvoorbeeld een verlaagd plafond, of een verlaagde rand om het plafond.

Nog wel een dingetje is, als je ver weg staat, kun je de lightstrips zien. Dit is alleen als je een erg grote kamer hebt van toepassing.