LED strip

Om ervaring op te doen met een RGBWW LED strip met Zigbee controller – als alternatief voor de Philips HUE led strip, heb ik een set gekocht, compleet met aluminium LED strip opbouw profiel met afdekkap, voor 5 meter.

Ik heb deze producten gekocht bij ledstripkoning.nl.

De bestelling

Inhoudsopgave

WatHoeveelheid
5 meter complete set RGBWW led strip met Zigbee controller – Alternatief voor Philips Hue led strip (ZBCS-RD05M)5 meter
Aluminium ledstrip opbouw profiel Basic Line 3M – 10mm hoog – compleet met afdekkap (PRBL2310-OBST03)voor 5 meter

De levering

De levering kwam in een doos met lengte van 1 meter (de ledstrip opbouw profiel is geleverd in stukken van 1 meter) met daarin alle losse onderdelen netjes in hun eigen doos. De profielen zaten ook in een beschermhoesje en zo te zien was alles compleet.

Hier zie je de onderdelen liggen.

Zakje met de ledstripDoos van de adaptor
Led profiel coverBevestigingsmateriaal
Doosje van de led controllerLED controller zelf

Als eerste stap, controleer of de leds werken. Dus aansluiten…

Adapter – LED controller – Led strip. Let op de aansluiting van de draden van de led strip versus controller. Niet alle draden zitten in dezelfde volgorde.

Aansluiten gaat gemakkelijk, duw het dingetje in bij de letter en aan de zijkant kun je de draad induwen. Dan laat je het dingetje los, en zit de draad vast.

Niet de juiste volgorde..
Het stekkertje op de ledstrip

Aluminium strip aan plafond maken

Om de aluminium strip tegen het plafond te kunnen maken worden plastic houdertjes meegeleverd. Deze houdertjes kun je om de 50cm (half profiel) op het plafond schroeven, en daarna kan de aluminium strip erin geklikt worden.

Tip: waar twee aluminium strips tegen elkaar komen, daar kun je zo’n houder neerzetten, en allebei de strips half in deze houder. Dan zijn de strips recht tegen elkaar gemonteerd.

Verder zul je het laatste profiel op lengte moeten maken. Bij de ontvangen spulletjes zitten ook eind-stops die je op het eind in de strip kunt schuiven.

Hier zie je een houdertje met het aluminium profiel. Ook zie je de cover voor een deel erop.

Afwerking

De volgende stap is de led-strip in het profiel te plakken.

Het plakken van het profiel

Tip: Start met het einde van de strip. Wel eerst nameten hoelang de strip is. Hiermee is het profiel tot het einde gevuld.

De LED strip heeft al een plakzijde, je hoeft alleen de beschermfolie te verwijderen en de strip netjes in het profiel te plakken. Daarna kun je de cover plaatsen (kwestie van in klikken) en is het geheel gemonteerd.

Aansluiten aan de domotica

De strip kan nu op de elektriciteit worden aangesloten via de adapter en de aansturing. Daarna wil ik uiteraard nog de strip op mijn Home Assistant aansluiten.

Dit doe je door de strip 5x uit en aan te schakelen, deze reageert daarna door te knipperen – zie handleiding. Hierna zul je de strip nog een keer uit een aan moeten zetten, om gevonden te worden

Hoe ziet het er nu uit

Conclusie

De strips monteren is gemakkelijk. Houd wel rekening mee dat de adaptor en aansturing wel ergens weggewerkt moeten worden.

De strip met 96 leds, daar zie je de leds zelf best goed. Het is een keuze of je dat mooi vind. Bij mij zou het in sommige kamers wel kunnen.

Verder is het aansluiten van de strip met de Conbee II stick nog niet zoals ik wil. Dat is nog iets om uit te zoeken – en als ik meer informatie hierover heb, zal ik het hier vermelden.

De hoeveelheid licht die van de strip afkomt is ruim voldoende. Op volle sterkte meer dan nodig als achtergrondverlichting. Op lage sterkte kun je via Home Assistant een kleur kiezen en de lichtsterkte regelen.